Write For Us

Cerita Wan Ji : Makanan penjara tidak sihat

Loading...
Google Rank
30 Views
Published
Mengulas mengenai makanan yang diberi pihak penjara kepada banduan, Wan Ji berkata dia memahami hakikat bahawa penjara bukanlah tempat untuk banduan makan makanan sedap.
“Makanan tu biasalah. Dia beri nasi, ikan goreng, adalah dalam tiga jari besarnya. Lepas tu kangkung dan kuah. Kuah pula sup tu tak ada rasa, lebih kurang (macam) air paip. Itu makanan dalam tu.
“Pagi pula diberi teh, nampak macam teh tapi tak tahu air apa sebenarnya. Ada (juga) bagi macam bubur juga tapi bubur tu nasi pun tak ada, nama bubur tapi minum macam air.
"Lepas tu ada biskut dan roti sikit. Air, air paip. Cuma saya rasa makanan dalam tu tak sihat,” katanya.
Suhakam perlu pantau keadaan penjara
Wan Ji menyarankan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) untuk campur tangan bagi memantau hak asasi banduan di penjara secara keseluruhan.
“Jadi, orang macam saya pun masuk dalam keadaan awalnya mereka tak tahu, saya boleh tengoklah situasi yang tak baik itu - soal kebersihan minum air paip, mengapa dia tak sediakan air masak?
“Sebelum ni, ada nampak beberapa tempat yang tak elok. Mungkin Suhakam tak tahu. Iyalah, bila orang (Suhakam) masuk tempat kita (penjara), kita tunjuk yang baik-baiklah. Tempat tak baik kita tak tunjukkan?” katanya.
Bagaimanapun, Wan Ji memuji pihak penjara yang menurutnya tidak terlepas pandang melakukan pemeriksaan kesihatan kepada banduan lain setiap hari Khamis, termasuk dirinya ketika hari kedua berada di sana.
Category
TV Saluran - TV Channel
Sign in or sign up to post comments.
Be the first to comment