Write For Us

Copy of Kajian: Anwar, Kit Siang, Hadi jadi pilihan PM

Sponsored Post Vitamin D2 Canada Persia
86 Views
Published
Datuk Seri Anwar Ibrahim tetap mempunyai pengaruh besar di negara ini dengan kajian yang dijalankan oleh badan pemikir kerajaan negeri Selangor, Institut Darul Ehsan (IDE) menamakannya sebagai calon terbaik untuk menerajui negara ini.
Bagaimanapun, kaji selidik di kalangan responden Melayu pula menunjukkan bekas ketua pembangkang yang kini meringkuk di penjara itu itu hampir rapat dikejar oleh Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.
Daripada 2,018 responden yang terdiri daripada pengundi berbilang kaum di Selangor, 36 peratus memilih Anwar sebagai calon terbaik untuk memimpin Malaysia ke arah menjadi sebuah negara yang dihormati.
Timbalan Pengerusi IDE, Profesor Datuk Mohammad Redzuan Otham berkata demikian pada sidang akhbar di Shah Alam bagi mengumumkan hasil kajian itu.
Dr Mahathir dan Hadi masing-masing mendapat 19 peratus sokongan dalam kaji selidik itu.
Responden juga diberi peluang memilih pemimpin lain seperti pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang (16 peratus), Presiden BERSATU Tan Sri Muhyiddin Yassin (9 peratus) dan Presiden AMANAH Mohamad Sabu (8 peratus) .
Apabila dipecahkan mengikut kaum, Anwar menerima 33 peratus sokongan daripada responden Melayu, manakala Hadi mendapat 32 peratus dan Mahathir 22 peratus.
Bagi sebahagian besar responden Cina, pula, pilihan mereka adalah Lim berbanding Anwar.
Walau bagaimanapun, pemimpin DAP yang lantang itu hanya mendapat sokongan satu peratus di kalangan responden Melayu.
Category
TV Saluran - TV Channel
Sign in or sign up to post comments.
Be the first to comment