Write For Us

Gara-gara bawa parang kayu, peserta himpunan bantah PSS ditahan

Sponsored Post Vitamin D2 Canada Persia
124 Views
Published
Polis menahan seorang lelaki ketika hadir Himpunan Solidaritii Rakyat Bantah Aman Pas Sementara Sabah (PSS) di pekan lama, di sini, selepas didapati membawa parang replika kayu, pagi tadi.
Lelaki berusia 45 tahun itu ditahan pasukan polis yang berkawal untuk menjaga keselamatan selepas melihat suspek dalam keadaan mencurigakan.
Ketua Polis Daerah Beaufort, Deputi Superintendan Azmir Abdul Razak berkata hasil pemeriksaan awal menemui senjata parang yang disimpan pada pinggangnya dengan dililit tali.
“Pemeriksaan lanjut mendapati ia parang kayu, bukan senjata dan memberi alasan parang itu untuk persembahan.
“Namun siasatan akan diteruskan bagi mengenal pasti motif kejadian.
“Elemen-elemen senjata yang ini, kami akan (siasat), takut ada niat di sebaliknya dan siasatan sedang dijalankan,” katanya ketika ditemui di lokasi perhimpunan, hari ini.
Mengulas mengenai perhimpunan itu, Azmir berkata keadaan terkawal dan peserta serta penganjur mematuhi arahan polis untuk bersurai selaras dengan pematuhan permit iaitu berhimpun selama dua jam sahaja.
“Semua terkawal dan mereka (peserta) mematuhi arahan ketika diminta untuk bersurai pada masa ditetap dan tiada apa yang berlaku,” katanya.
Terdahulu, himpunan berkenaan disertai lebih 600 peserta yang rata-ratanya memakai baju berwarna hitam dengan logo ‘Tolak PSS’.
Himpunan yang bermula kira-kira jam 9 pagi itu dianjurkan oleh sebuah Pertubuhan Peningkatan Pendidikan Rakyat Sabah (PIPA) dan Sorak Sabah.
Hadir sama perhimpunan itu adalah Calon Barisan Nasional (BN), Datuk Mohamad Alamin dan beberapa pemimpin pembangkang iaitu bekas Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman, Presiden Parti Solidariti Tanah Airku (Star Sabah), Datuk Dr Jeffrey Kitingan, Presiden SAPP Datuk Yong Teck Lee dan Ketua Penerangan Parti Bersatu Sabah (PBS) merangkap Adun Kiulu Datuk Joniston Bangkuai.
Category
TV Saluran - TV Channel
Sign in or sign up to post comments.
Be the first to comment