Write For Us

Kerajaan telah peruntuk RM11.9 bilion untuk bantu rakyat ketika Covid-19

Sponsored Post Vitamin D2 Canada Persia
47 Views
Published
Kerajaan memperuntukkan RM11.9 bilion untuk segala bantuan berbentuk “one off” sehingga 23 Oktober lalu bagi membantu rakyat yang memerlukan bantuan untuk berdepan dengan pandemik Covid-19, kata Tengku Zafrul Aziz.

Menteri kewangan itu berkata, 16.3 juta rakyat sudah menerima bantuan tersebut di samping kerajaan membantu mengurangkan beban rakyat dalam bentuk bantuan lain seperti pemberian diskaun elektrik dan sewa rumah membabitkan Projek Perumahan Rakyat (PPR).

Ahli Dewan Negara itu berkata, program subsidi upah (PSU) juga dilaksanakan yang bukan sahaja dapat membantu mengurangkan kadar pengganguran malah membantu majikan yang terkesan akibat Covid-19 supaya dapat meneruskan operasi syarikat dan mengelakkan pekerja daripada dibuang dan hilang sumber pendapatan.

Beliau menjawab soalan Ahmad Nazlan Idris (BN-Jerantut) berhubung perancangan kerajaan pasca Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) wabak Covid-19 bagi membantu rakyat yang kehilangan sumber pendapatan atau yang pendapatan mereka yang semakin mengecil akibat daripada potongan gaji dan sebagainya.
Category
TV Saluran - TV Channel
Tags
kinitv
Sign in or sign up to post comments.
Be the first to comment