Write For Us

"Tiap-tiap hari rakam kenyataan saja," kata Guan Eng

Loading...
Google Rank
102 Views
Published
Lim Guan Eng mempersoalkan sama ada polis cuba melindungi parti komponen BN dengan melakukan siasatan berhubung kes hasutan ke atasnya.
Ketua Menteri Pulau Pinang itu berkata dua anggota polis dari Ampang, Selangor menyoal siasatnya berhubung kenyataan - pada 23 November - menggesa Gerakan, MCA, MIC dan SUPP supaya meninggalkan BN.
Beliau berkata demikian dalam sidang media di George Town, Pulau Pinang hari ini.
Gesaan itu dibuat Lim ekoran pendirian PAS berhubung cadangan meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 yang juga dikenali sebagai Akta 355.
Ekoran itu Lim disiasat mengikut Seksyen 4(1)(c) Akta Hasutan 1948.
Katanya lima laporan polis dibuat ke atasnya di Johor, Selangor dan Kuala Lumpur.
Difahamkan antara pengadu itu ialah seorang remaja berusia 13 tahun dari Ampang.
Lim yang juga setiausaha agung DAP berkata, memang terserah kepada polis untuk meneruskan sesuatu siasatan terhadap aduan yang diterima tetapi ia mungkin dilihat akan menguntungkan sesuatu pihak.
Lim juga menganggap tidak adil apabila hanya beliau disiasat apabila membuat kenyataan politik sedangkan aduan polis juga dibuat terhadap Datuk Seri Najib Razak.
Anggota Parlimen Bagan itu juga menafikan beliau mempertikaikan Islam dengan kenyataan mengenai cadangan meminda peruntukan Akta 355 itu.
Sebaliknya kata Lim beliau hanya merujuk peruntukan yang dicadangkan itu dengan perlembagaan negara.
Dengan tindakan polis ke atasnya, menurut Lim, ia memberi gambaran seolah-olah pihak berkuasa itu cuba "menyelamatkan" parti komponen BN.
Pada masa sama, kata Lim, ada parti komponen BN juga menggesa DAP menarik diri daripada Pakatan Harapan atas pelbagai sebab.
Category
TV Saluran - TV Channel
Sign in or sign up to post comments.
Be the first to comment