Write For Us

"Kami bukan pengganas" laung suspek tahanan SOSMA

E-Commerce Solutions SEO Solutions Marketing Solutions
101 Views
Published
Adun DAP adalah antara sembilan lelaki yang didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada pagi ini atas dakwaan hubungan dengan kumpulan penyokong kumpulan pembangkang dari Tamil Eelam (LTTE).
Suspek telah dibawa ke dua hakim Mahkamah Sesyen yang berbeza sebelum mereka ditahan dengan tuduhan di bawah Seksyen 130J Kanun Keseksaan.
Seksyen 130J memperkatakan kesalahan-kesalahan yang meminta atau memberi sokongan kepada kumpulan pengganas atau untuk melakukan perbuatan pengganas yang membawa hukuman maksimum penjara seumur hidup atau tidak lebih daripada 30 tahun penjara.
Pada hari Selasa, sembilan dituduh di mahkamah yang berlainan di seluruh negara dengan menyokong LTTE atau memiliki barangan yang berkaitan dengan kumpulan pengganas.
Hari ini, empat daripada suspek - G Saminathan, yang merupakan ADUN DAP untuk Gadek di Melaka; peniaga logam sekerap A Kalaimughilan, 28; menghantar S Teeran, 38; dan pemandu teksi V Balamurugan, 37, didakwa sebelum Hakim Mahkamah Sesyen Rozina Ayob.
Lima orang lain - guru R Sundram, 52, Ketua Pegawai Teknologi Hijau Melaka, S Chandru, 38, S Arivainthan, 27, penjaga stor S Thanagaraj, 26, dan pengawal keselamatan, M Pumugan, 29, didakwa di mahkamah lain di hadapan Hakim Mahkamah Sesyen Azman Ahmad.
Tiga lagi suspek dijangka menghadapi caj serupa sebelum hakim Mahkamah Sesyen Azura Alwi hari ini.
Di perkarangan mahkamah diselubungi tangisan dan laungan emosi dikalangan keluarga dan suspek tahanan SOSMA.
Category
TV Saluran - TV Channel
Sign in or sign up to post comments.
Be the first to comment