Write For Us

KP SPRM ulas 7 tuduhan rasuah SGD4.24 juta Ahmad Zahid

Sponsored Post Vitamin D2 Canada Persia
54 Views
Published
Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mendakwa bekas Timbalan Perdana Menteri Ahmad Zahid Hamidi atas tujuh tuduhan menerima rasuah daripada sebuah syarikat berjumlah SGD4.24 (anggaran RM1=SGD3.06) juta berhubung Sistem Visa Luar Negara (VLN) di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini.
Ketua Pesuruhjaya SPRM Latheefa Koya berkata kehadiran mereka ke mahkamah hari ini bagi memantau kelancaran pertuduhan kes kerana ini melibatkan kepentingan awam.
Bagaimanapun, Ahmad Zahid mengaku tidak bersalah di hadapan Hakim Azura Alwi selepas semua pertuduhan dibacakan satu persatu kepadanya.
Bagi semua pertuduhan itu, Ahmad Zahid didakwa telah menerima rasuah berjumlah SGD4.24 juta daripada Syarikat Ultra Kirana Sdn Bhd, sebagai dorongan untuk dirinya sebagai seorang pegawai badan awam iaitu Menteri Dalam Negeri di Kementerian Dalam Negeri Malaysia, melanjutkan kontrak syarikat itu sebagai pengendali Perkhidmatan One Stop Centre (OSC) di negara China dan Sistem VLN.
Ahmad Zahid dituduh melakukan kesalahan itu di Seri Satria, Presint 16, Putrajaya antara 28 Mac 2017 dan 2 Mac 2018.
Pertuduhan dikemukakan mengikut Seksyen 16 (a)(B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 (SPRM) dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24 (1) akta sama yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang daripada lima kali ganda jumlah atau nilai suapan perkara kesalahan itu dan jika suapan itu dapat dinilai atau berbentuk wang, atau RM10,000, mengikut mana-mana yang lebih tinggi, jika sabit kesalahan.
Timbalan Pendakwa Raya Mohd Mukhzany Fariz Mohd Mokhtar menawarkan jaminan RM200,000 dengan seorang penjamin bagi kesemua pertuduhan yang dihadapi tertuduh.
Peguam Kitson Foong, yang mewakili Ahmad Zahid tidak membantah dan bersetuju dengan jumlah jaminan yang ditawarkan oleh pihak pendakwaan.
Mahkamah membenarkan tertuduh diikat jamin RM200,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 31 Julai untuk sebutan semula kes.
Pada 19 Okt dan 14 Dis 2018 serta 20 Feb lalu, Ahmad Zahid mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini terhadap 47 pertuduhan dengan 12 pertuduhan pecah amanah, lapan pertuduhan rasuah dan 27 pengubahan wang haram melibatkan puluhan juta ringgit milik Yayasan Akalbudi.
Kesnya kemudian dipindahkan ke Mahkamah Tinggi dan mahkamah itu telah menetapkan 18 Nov hingga 22 Nov, 2 Dis hingga 6 Dis dan 9 Dis hingga 13 Dis untuk perbicaraan.
Category
TV Saluran - TV Channel
Sign in or sign up to post comments.
Be the first to comment