K'jaan peroleh semula RM925.1 juta wang 1MDB

Loading...

Thanks! Share it with your friends!

You disliked this video. Thanks for the feedback!

Added by admin
1 Views
Sebanyak RM925 juta dana berkaitan 1MDB telah dikembalikan setakat ini kepada Kementerian Kewangan, kata menterinya Lim Guan Eng.
Menurut Lim, sebahagian besar dana itu adalah hasil jualan Hotel Park Lane di Manhattan, New York (RM567.8 juta) selain wang dirampas daripada syarikat pembikin filem Red Granite Pictures (RM238 juta), yang mana telah dipulangkan kerajaan Amerika Syarikat.
Kata Lim, baki RM97.3 juta dipulangkan oleh kerajaan Singapura.
Selebihnya iaitu RM27 juta diterima daripada 1MDB sendiri (RM20.9 juta) dan Yayasan 1MDB (RM6.1 juta).
"Pihak berkuasa negara, termasuk Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Polis Diraja Malaysia (PDRM), dan Jabatan Peguam Negara, berserta dengan kerjasama pihak berkuasa luar negara, sedang meneruskan usaha agar dana yang diselewengkan dapat dikembalikan untuk membayar balik hutang 1MDB berjumlah lebih RM51 bilion, termasuk faedah pinjaman akan datang, yang dijamin oleh Kerajaan Persekutuan," kata Lim dalam satu kenyataan.
Lim juga menegaskan bahawa dana berjumlah RM925 juta yang diterima tidak termasuk jualan kapal Equanimity kepada Genting Malaysia Bhd sebanyak AS$126 juta (kira-kira RM527.4 juta) tahun ini.
"Hasil jualan tersebut telah diterima sepenuhnya pada 23 April 2019 dan kini disimpan di dalam Sheriff's Stakeholder Account (dalam sebuah syarikat guaman terkemuka di Malaysia) untuk tempoh tiga bulan bagi tujuan penyesuaian dengan tuntutan perbelanjaan penyelenggaraan kapal yang akan ditentukan melalui Perintah Mahkamah.
"Baki hasil jualan setelah ditolak jumlah perbelanjaan yang terlibat dijangka akan didepositkan ke dalam Recovery Account milik 1MDB atau Kementerian Kewangan pada bulan Ogos 2019.
"Bila diterima USD126 juta ini kelak, wang dana ini akan digunakan untuk melunaskan sebahagian daripada hutang 1MDB," katanya.
Category
TV Saluran - TV Channel

Post your comment

Sign in or sign up to post comments.

Comments

Be the first to comment