Write For Us

Selepas beri keterangan lebih 4 jam, ini kata Isa

Loading...
11.11 Single Day
64 Views
Published
Bekas Pengerusi Felda Global Ventures Holdings Berhad (FGV) Tan Sri Isa Samad berkata beliau menyerahkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menjalankan siasatan lanjut terhadap FGV.
Ketika ditemui pemberita selepas selepas memberi keterangan lebih empat jam, Isa berkata beliau tidak mempunyai kapasiti untuk menjawab berhubung isu itu kerana sudah tidak ada mempunyai jawatan dalam syarikat berkenaan.
Mengenai mengapa isterinya turut dipanggil memberi keterangan, Isa menjelaskan perkara itu adalah normal dan menjadi kebiasaan selain tidak perlu dipersoalkan.
Terdahulu, Isa dan isterinya, Puan Sri Bibi Sharliza Mohd Khalid hadir di SPRM bagi memberi keterangan berhubung siasatan terhadap FGV pada 9.40 pagi.
Pada 9 Jun lalu, SPRM mengesahkan telah memulakan siasatan terhadap FGV dan Ketua Pesuruhjayanya Datuk Dzulkifli Ahmad dilaporkan berkata semua saksi termasuk Isa akan dipanggil untuk direkodkan keterangan.
Pengesahan itu menyusuli laporan media pada hari sebelumnya yang menyebut sekumpulan pegawai dan anggota SPRM mengambil masa lapan jam bagi menyelesaikan urusan pengambilan dokumen di ibu pejabat FGV di ibu negara.
Dilaporkan setakat semalam SPRM telah mengambil keterangan daripada 60 saksi berhubung siasatan itu.
Dua hari lepas pada Isnin, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan Isa dengan rela hati melepaskan jawatan sebagai Pengerusi FGV berkuat kuasa serta-merta dan jawatan itu kini dipangku oleh Tan Sri Dr Sulaiman Mahbob.
Kemelut FGV mendapat perhatian apabila Isa dan Lembaga Pengarahnya mengarahkan Presiden Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif FGV Datuk Zakaria Arshad serta tiga pegawai pengurusan kanan FGV bercuti bermula 6 Jun lalu.
Tiga pegawai kanan itu ialah Ketua Pegawai Kewangan Kumpulan FGV, Ahmad Tifli Mohd Talha, Pengurus Besar Kanan Delima Oil Products Sdn Bhd, Kamarzaman Karim dan Ketua Pegawai Eksekutif FGV Trading, Ahmad Salman Omar.
Isa dilaporkan berkata arahan bercuti itu bagi membolehkan siasatan dalaman berhubung urus niaga FGV dan Safitex Trading LLC, sebuah syarikat Afghanistan.
Pada 7 Jun, Zakaria dilaporkan tampil di ibu pejabat SPRM di sini berbekalkan beberapa dokumen berhubung FGV bagi memberi keterangan tentang beberapa isu termasuk mengenai tunggakan bayaran syarikat Safitex kepada anak syarikat FGV iaitu Delima Oil Products.
Bagi mencari penyelesaian terhadap kemelut pentadbiran FGV itu, kerajaan melantik bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Idris Jala sebagai pihak berkecuali untuk meneliti isu dalaman syarikat berkenaan.
Category
TV Saluran - TV Channel
Sign in or sign up to post comments.
Be the first to comment